The nature of myths: some theoretical aspects Cover Image
  • Price 4.50 €

Natyra e mitit: Disa aspekte teorike
The nature of myths: some theoretical aspects

Author(s): George Schöpflin
Subject(s): Philosophy
Published by: Përpjekja
Keywords: nature of myths; theoretical aspects; Albania

Summary/Abstract: 1.Ka dy kuptime të mitit. Ai zakonisht nënkupton një histori, një trillim, një fabul, diçka që ne nuk e besojmë. Ky është kuptimi më i përhapur, ai që ndeshim në shtyp. Këtu unë nuk do ta shoh në këtë drejtim. Së pari, miti është një tërësi e veçantë idesh me një përmbajtje morale, të përcjella në formë tregimi në brezat e një komuniteti. Pra miti mund ose nuk mund të ketë lidhje me një të vërtetë historike, ndonëse ata që e transmetojnë e mendojnë si të tillë. Përgjithësisht miti është formë e organizimit të një periudhe historike në mënyrë të tillë që ajo të ketë kuptim për një komunitet të caktuar. Veç kësaj, që mitet të jenë frymëzues, ata duhet të kenë si ngarkesën e tyre pozitive, ashtu edhe atë negative. Tregimet mitologjike flasin për jë gjë të keqe që mposhtet nga virtyti. Kjo strukturë e mitit është universale. Përmbajtja, vërtetësia dhe hollësitë e tregimit, kuptohet se ndryshojnë dukshëm nga një komunitet tek tjetri.

  • Issue Year: 1999
  • Issue No: 15+16
  • Page Range: 009-012
  • Page Count: 4
  • Language: Albanian