BALADA POPULLORE ARBËRESHE NË VEPRËN FOLKLORIKE TË JERONIM DE RADËS Cover Image
  • Price 4.00 €

BALADA POPULLORE ARBËRESHE NË VEPRËN FOLKLORIKE TË JERONIM DE RADËS
BALADA POPULLORE ARBËRESHE NË VEPRËN FOLKLORIKE TË JERONIM DE RADËS

Author(s): Sadri Fetiu
Subject(s): Albanian Literature
Published by: Instituti Albanologjik i Prishtinës

Summary/Abstract: Jeronim de Rada (1814 – 1903) është shkrimtari më i shquar i romantizmit shqiptar, i cili që në fillet e krijimtarisë së tij poetike është interesuar për folklorin e arbëreshëve të Italisë. Për përmbledhjen e këngëve popullore arbëreshe Rapsodi të një poeme shqiptare të botuar më 18661, të ribotuar me titull të ndryshuar Rapsodi kombëtare – këngë popullore2, që nga periudha kur bëhej përgatitja e saj për botim3 e deri në kohën tonë4 janë dhënë mendime dhe vlerësime të shumta. Janë çmuar në mënyrë të veçantë vlerat artistike të këtyre këngëve, është dëshmuar angazhimi dhe përkushtimi i madh i De Radës për mbledhjen e redaktimin e tyre5 dhe është theksuar sidomos se ai, duke menduar se këngët ishin pjesë e një poeme të madhe kombëtare, ishte përpjekur që ato t’i radhiste e madje edhe kishte vënë dorë në to, duke i plotësuar për ta realizuar tërësinë e saj.

  • Issue Year: 2014
  • Issue No: 44
  • Page Range: 23-39
  • Page Count: 17
  • Language: Albanian