Post mortem (post-modernism) Cover Image
  • Price 4.50 €

Post Mortem (post-modernizmi)
Post mortem (post-modernism)

Author(s): Péter Krasztev
Subject(s): Philosophy
Published by: Përpjekja
Keywords: Post mortem ;post-modernism;

Summary/Abstract: Xhon Lloku (John Locke) autori i librit të kritikuar nga Lajbnici, lindi në Wrington të Sommerstshirit. Ky bashkëatdhetar i Okamit dhe i dy Bekonëve vazhdoi tendencën pozitiviste, që është tipari dominues i filozofisë angleze. Studimi i mjekësisë i kishte zbuluar atij kotësinë e shkencës skolastike. Ai adoptoi gjithashtu me entuziazëm mekanizmin e fizikanit Robert Boil (1627 - 1691). Por Lloku më së pari ishte një teoricien i politikës që iu kundërvu njëherësh edhe të drejtës hyjnore edhe idesë së një gjendjeje natyrore ku do të mbretëronte dhuna e pastër. Për Llokun ekziston e drejta natyrore tek e cila hyn, për shembull, pushteti atëror. Qëllimi i paktit shoqëror është të bëjë të mbretërojë e drejta natyrore. Një pushtet i cili nuk do të bënte të mundur respektimin e së drejtës natyrore nuk do të ishte i vlefshëm. Prej nga, për rrjedhojë, kemi apologjinë që i bën ai tolerancës; prej nga rrjedh edhe mospranimin nga ana e tij e ideve të lindura: bastion i intolerancës.

  • Issue Year: 1998
  • Issue No: 13+14
  • Page Range: 188-192
  • Page Count: 5
  • Language: Albanian