The woman in the policies of the Albanian Kingdom Cover Image
  • Price 2.50 €

Gruaja në politikat shtetërore të Monarkisë
The woman in the policies of the Albanian Kingdom

Author(s): Fatmira Musaj
Subject(s): History
Published by: Qendra e Studimeve Albanologjike
Keywords: woman in the policies ; Albanian Kingdom ; Albania; Albanian History;

Summary/Abstract: A. Zogu u fut në skenën politike shqiptare me një ambicie për karrierë por edhe me një ambicie për t’a orientuar zhvillimin ekonomik e shoqëror të vendit drejt Perëndimit. Në vitin 1922 në postin e MP Brendshme në një letër drejtuar punonjësve të administratës e cila ka trajtën e një programi pune, ai shpalosi pikëpamjet dhe idetë e tij për ndërtimin dhe funksionimin e shtetit. Ai shprehej: “Ne duhet të ruejmë (shohim - F.M.) nga perëndimi. Shqipëria ka qenë mikesha e vogël e Europës marë, ka qenë para katër shekuj e gjysëm si drita e syrit të botës së qytetnueme, pse atëherë nuk ka pasë kurrë ndonjë lidhje me orientin”. Duke i qëndruar besnik këtij vizioni, pas kthimit në pushtet në vitin 1925, ai ideoi dhe ndërmori reforma gjatë qeverisjes. Në këto reforma do të zinte vend edhe gjendja e gruas shqiptare me problematikën e saj.

  • Issue Year: 2009
  • Issue No: 03-04
  • Page Range: 213-223
  • Page Count: 11
  • Language: Albanian