SOURCES OF POETIC EXPRESSION IN THE POETRY OF DE RADA Cover Image
  • Price 4.00 €

BURIMET POETIKE DHE SHPREHËSIA NË POEZINË E DE RADËS
SOURCES OF POETIC EXPRESSION IN THE POETRY OF DE RADA

Author(s): Shefkije Islamaj
Subject(s): Aesthetics, Albanian Literature, Theory of Literature
Published by: Instituti Albanologjik i Prishtinës

Summary/Abstract: Ligjërimi artistik i Jeronim De Radës është ligjërim tipik i një poeti të agimit të Rilindjes shqiptare, i një poeti me ndjeshmëri të dalluar poetike, i një krijuesi të kultit të gjuhës e të lidhjes së saj me rrënjët, është ligjërim popullor, i cili në veprën e tij letrare ka marrë pamje, gjallësi, zhdërvjelltësi e forcë të re1. Vepra letrare e De Radës, edhe pse e para vepër me vlera poetike e gjuhës dhe e letërsisë shqipe, ruan edhe sot “aktualitetin me vlerën e saj artistike”2. Talenti i shquar poetik i ka mundësuar poetit të shprehë përmes veprës së tij frymën e shqipes popullore, të zbulojë mundësitë e mjetet e saj e të ripërtërijë sidomos fuqinë e saj shprehëse.

  • Issue Year: 2014
  • Issue No: 44
  • Page Range: 41-58
  • Page Count: 18
  • Language: Albanian